Jostain syystä en ole vuosiin tehnyt lasagnea vaikka se on minun yksi lempiruokiani.
Seuraavaksi siis metsästämään parasta lasagnereseptiä omalla twistillä.
Lähdin siitä että jauhelihakastikkeeseen pitää saada mahdollisimman paljon makua ja koska omasta mielestäni teen jo mailman parhaan bolognesekastikkeen niin eiköhän se kelpaa tähänkin.
Minulla löytyi valmis pastalevyjä kaapista joten niitä en alkanut itse tekemään.
Maitokastikeen teossa jouduin hieman selailemaan netin syövereitä josta löysinkin hyvän perus maitokastikkeen mutta juustoisen sellaisen.
Ragu:
800g Jauhelihaa
800g Tomaattimurskaa
4dl Kanafondia
1dl Punaviiniä (kuivaa)
1 Sipuli
1 Kynnetön valkosipuli
3kpl Paprika
2rkl Tomaattipyrettä
1rkl Sokeria
3rkl Tomaattiketsuppia
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Paprikamaustetta
Chiliä (jos tykkää)
Tuoretta basilikaa
Voita
Maitokastike:
0,7l Maitoa
40g Voita
100-200g Juustoraastetta
1dl Jauhoja
1 tl Muskottipähkinää jauhettuna
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Kasaamiseen:
Lasagnelevyjä
300g Juustoraastetta (esim. mozzarella)
Bolognesekastiketta
Maitokastike
Vuokaa valitessa kannattaa miettiä sitä että olisi hyvä saada 3 – 4 kerrosta lasagnelevyjä vuokaan joten ota sopivan kokoinen vuoka käyttöön niin kastike riittää useampaan kerrokseen.
Pilko sipulit pieniksi ja kuullota ne pannulla.
Lisää jauheliha ja ruskista se kevyesti.
Lorauta punaviini joukkoon ja anna kiehua hiljalleen n.5 minuuttia.
Lisää tomaattipyre, tomaattimurska, tomaattiketsuppi, puolet kanafondista, pilkottu paprika, sokeri ja hieman mustapippuria.
Anna kiehua hiljalleen alkuun pari tuntia ja lisää tarvittaessa kanalientä.
Revi kastikkeen sekaan reilusti basilikaa.
Tässä vaiheessa voit alkaa valmistamaan maitokastiketta (ohje alempana)
Kun bolognesekastike (ragu) on hautunut n. kolme tuntia niin tarkista että kastike ei ole liian paksua koska lasagnen kastikkeessa pitää olla hieman reilummin nestettä ettei se kuivuisi uunissa ollessaan.
Maitokastikkeen valmistus:
Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää juusto pienissä erissä koko ajan sekoittaen.
Lisää hieman suolaa ja muskottipähkinää.
En nähnyt tarpeelliseksi käyttää jauhoja kastikkeen sakeuttamiseen koska juusto sakeutti kastikkeen mielestäni juurikin sopivasti.
Kasaaminen alkaa voitelemalla vuoka voilla.
Sitten pohjalle kerros bolognesekastiketta, maitokastiketta ja päälle lasagnelevyt.
Jatka näin niin kauan kunnes kastiketta ja levyjä riittää.
Säästä kuitenkin bolognesekastiketta ja maitokastiketta viimeisen lasagnelevy kerroksen päälle.
Lopuksi ripottele reilusti juustoraastetta päällimmäiseksi ja koko hoito uuniin 180 asteeseen 45 minuutiksi.
Kun pinta on upean ruskettunut ota vuoka pois uunista ja anna vetäytyä 10 minuuttia.