Näyttäsi olevan kohtuullisen sekavaa etsiä netistä tietoa kypsennettävien lihojen sisälämpötiloista.
Naudan- ja sianlihoissa on vielä selkeät ohjeet mutta kun mennään siipikarjaan sekä riistalihoihin niin siellä alkaa olemaan jo selkeitä mielipide eroja mikä on se täydellinen lämpötila.
Lusikkanssa soppaan laittaa vielä Evira jonka ohjeissa mennään tietysti turvallisuuspohjalta eli varmuuden vuoksi on hyvä kypsentää aina ja kaikki kypsäksi.
Taidan siis minäkin vähän hämmentää tätä soppaa ja laitan vielä yhdet täydelliset ohjeet lihojen täydellisille lämpötiloille.
Lämpötiloista puhuttaessa se tarkoittaa aina lihan sisälämpötilaa paksuimmasta kohdasta.
Ensimmäinen asia joka takaa sinulle sopivan kypsyyden lihaan on lihalämpömittari.
Helppo käyttää ja nykyjään niitä saa halvalla lähes mistä tahansa ruokakaupasta.
Tärkeää on myös ottaa liha huoneenlämpöön vähintään puolituntia ennen pannulle joutumista.
Jos puhutaan pihveistä niin pannu pitää olla aina erittäin kuuma kun laitat pihvin pannulle kun taas hauduttaessa uunin lämpötila olisi hyvä olla matalalla jotta liha pysyy mehevänä.
Muista myös että kun otat lihan pannulta/uunista niin jätä se kymmeneksi minuutiksi vetäytymään.
Vetäytymisen aikana lihan lämpötila nousee vielä pari astetta joten huomioi tämä kun otat lihan pois kypsentymästä.
Häränhännät, paistit, niskat ja muut vastaavat haudutusta vaativat osat valmistetaan aina kypsäksi mutta meheväksi miedolla lämpötilalla.
Porsaalihan kanssa yleensä kypsennetään varmuuden vuoksi liha ylikypsäksi koska joskus joku on sanonut että näin pitää tehdä. Tällä tavalla saadaan lihasta sitkeää ja kuivaa.
Parhaimpaan tulokseen esimerkiksi fileen kanssa pääsee kypsentämällä se 65 asteeseen jolloin liha ei kuivu mutta jää mehukkaaksi. Raa`aksi porsaanliha ei saa jäädä.
Sitkeimpien ruhonosien kanssa vaaditaan kylläkin haudutusta matalassa lämpötilassa ja niissä on hyvä kypsentää jopa 75 – 80 asteeseen. (esim. niska, kinkku, ribsit, lapa, potka ym)