7.2.2015 kirjoitin ensimmäiset tekstini tänne Bouillabaisseen ja Kalasoppaan joten laitanpa uudestaan tuon vuosi sitten tekemäni mainion kala/äyriäiskeiton ohjeet näkyville.

Kävimme vaimon kanssa viime syksyllä Helsingissä edesmenneessä Ravintola Kynsilaukassa syömässä ja siellä tutustuin ensimmäistä kertaa Bouillabaisseen. Se oli erinomaista joten ajattelin että joku päivä vielä teen itse vastaavan. Nyt tammikuussa sain toteutettua oman versioni Bouillabaissesta ja se onnistui maun puolesta täydellisesti. Tekniikassa täytyy vielä vähän hioa 🙂

Valkoviini, kalakeitto, äyriäiskeitto, Ranskalainen, sinisimpukka,

3           Sipulia
5              Valkosipulin kynttä
100 g   Fenkolia
2 rkl        Tomaattipyreetä
             Purjoa pilkottuna
2 kpl       Porkkanaa
4           Laakerinlehteä
1              Timjamia
             Suolaa
                Pippuria
4 dl      Kuivaa Valkoviiniä 
8 dl         Kalalientä
100 g   Lohta
100 g      Kuhaa tai muuta vaaleaa kalaa
190 g   Savustettuja Simpukoita
450 g      Sinisimpukoita kuorineen

Appelsiini-Valkosipulimajoneesi:
1 dl      Majoneesia
1 dl         Ranskankermaa
1           Valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl          Raastettua Appelsiininkuorta
             Ripaus suolaa ja mustapippuria

Aloita sekoittamalla kaikki Appelsiini-Valkosipulimajoneesien ainekset keskenään ja laita seos peitettynä jääkaappiin tekeytymään.

Leikkaa sipulit sekä fenkoli pieniksi paloiksi ja kuullota niitä isossa kattilassa hetken aikaa. 
Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi jotta se kypsyisi varmasti pehmeäksi. 
Lisää tomaattipyree, pilkottu porkkana ja kaikki mausteet ja anna hautua muutaman minuutin ajan. 
Lisää joukkoon valkoviini sekä kalaliemi ja anna keittopohjan kiehua miedolla lämmöllä kunnes porkkanat ja fenkolit ovat kypsiä. Sillä aikaa leikkaa kalat paloiksi.

Lopuksi lisää kalat ja äyriäiset kattilaan ja keitä muutaman minuutin ajan. 
Älä syö simpukoita joissa kuori ei ole auennut. 
Käyttäessäsi eläviä simpukoita pese simpukat juoksevassa vedessä harjalla harjaten. 
Heitä pois ne simpukat joiden kuori on rikki tai jotka eivät kuorta napautettaessa sulkeudu. Poista juuri ennen keittämistä pienellä veitsellä säikeinen parta.  

Koristele lopuksi keitto tuoreilla yrteillä ja nauti Appelsiini-Valkosipulimajoneesin, patongin ja hyvän valkoviinin kanssa. 

Mitä pidit?

/ 5. Äänten määrä:

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Kirjoita kommentti