Perinteinen lihakeitto

Perinteinen lihakeitto

Tulimme juuri vaimon kanssa pidennetyltä viikonloppulomalta Tallinnasta (tästä tulossa myöhemmin lisää) ja kun ravintolaruokaa oli syöty jo melkein liikaakin niin nyt halusin jotain ihan muuta, esimerkiksi lihakeittoa tehtynä perinteiseen Suomalaiseen tapaan.
Tässä ideana on siis tehdä ensin liemi ja liemestä valmistetaan itse keitto.
Hieman enemmän vie aikaa mutta lopputuloksena uskomattoman hyvän makuinen keitos.
Samoin lihan laatuun kannattaa panostaa.
Itse käytin tähän keittoon palan naudan etuselkää ja toisen palan lapaa.
Mukaan laitoin myös ydinluuta josta saa keittoon lisää makua vähällä rahalla. 
Yleensä kaupoissa joissa on palvelutiski löytyy myös ydinluita tiskin takaa eli kannattaa kysyä jos tiskistä ei löydy.
Tästä reseptistä riittää noin kuudelle.

Liemen valmistus:
400g       Naudan Etuselkää palana
400g             Naudan Lapaa palana
                Ydinluuta kolme palaa (n.sentin paksuisia)
100g              Mukulaselleriä
200g        Lanttua
100g              Palsternakkaa
3 kpl         Porkkanaa
1 kpl               Sipulia
1 kpl         Punajuuri
50g                 Purjoa
2 kpl         Laakerinlehtiä
1 rkl                Maustepippuria
1 tl.           Valkopippuria
1 rkl               Suolaa
                  Persiljaa
1,5-2l             Vettä









             

Keiton valmistus:
                  Kypsennetyt  lihat
100g                Mukulaselleriä
200g          Lanttua
100g                 Palsternakkaa
3 kpl          Porkkanaa
1 kpl                  Sipulia
50g            Purjoa
4 kpl                  Perunaa (kiinteä)
                    Voita

Aloita leikkaamalla lihat kolmeen osaan ja huuhtele ne kylmässä vedessä.
Laita lihat sekä ydinluita kattilaan ja lisää kylmä vesi,
Kattila liedelle ja kun vesi alkaa kiehua niin ota reikäkauhalla vaahdot pois pinnasta.
Kun vaahtoa ei enää synny lisää juurekset jotka on pilkottu hieman pienemmiksi ja puolitettu sipuli.
Lisää myös puolitettu punajuuri joka antaa liemelle upean punertavan värin.
Laita mukaan myös mausteet ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia.
Vähintään niin kauan kunnes lihat ovat kypsyneet hyvin.

Seuraavaksi ota lihat pois kattilasta ja siivilöi liemi talteen.
Pehmenneet juurekset voit heittää pois. Ne on jo tehneet tehtävänsä eli antaneet makunsa liemeen.
Laita kattilaan voinokare, uudet juurekset sekä sipuli (paitsi peruna) jotka olet pilkkonut noin sentin kuutioiksi. Kuullota juureksia hetken aikaa ja lisää liemi.
Samoin voit lisätä pieniksi renkaiksi leikatun purjon ja persiljan.
Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia ja lisää perunat sekä sopiviksi suupaloiksi leikatut lihat.
Kun perunat ovat kypsyneet tarkista suola ja lisää tarvittaessa.

Mitä pidit?

/ 5. Äänten määrä:

0 comments on “Perinteinen lihakeittoAdd yours →

Kirjoita kommentti