Grillauskausi 2015 alkaa painamaan päälle ja minulla on pari ongelmaa. Mökin grilli pitäisi uusia ja kehittää tälle kesälle joku grillausteema.

Kaksi vuotta sitten otin grillausteemakseni kehittää Suomen parhaat grilliribsit. Tehtävä oli yllättäen uskomattoman haastava ja saattaa olla että en aivan päässyt tavoitteeseen mutta omasta mielestä kuitenkin lähelle =)
Nopeasti opin miten saada ribseistä mureita mutta kuitenkin meheviä. Tähän pääsin kahdella eri tavalla:
1. Miedolla lämmöllä grillataan ribsejä pidemmän aikaa jolloin pinta ei kuivu mutta liha kypsyy luusta irti. Samalla sivellään marinaadi pintaan.
2. Keitetään ribsit ensin kattilassa suolavedessä kypsiksi jonka jälkeen ne grillataan nopeasti samalla kun sivellään marinaadi joka karamellisoituu lihan pintaan.

BBQ, ribs, grillribs, hickory,

Itse grillaan nykyjään ribsit tuon kakkos vaihtoehdon tapaan koska se on nopeaa ja lihaan saadaan helposti makua. Voin myös keittää ribsit etukäteen, grillata ne sitten siinä vaiheessa kun alamme syömään.
Näistä kahdesta vaihtoehdosta kylläkin kiistellään “ammattilaisten” kesken onko keittäminen grillaamista, kuivuuko ribsit jos pelkästään grillaa ne, jne…
Samoin barbequekastikkeen valitseminen vaikuttaa lopputulokseen hyvinkin paljon. Alkuun tein itse kastikkeet alusta loppuun mutta jossain vaiheessa löysin kaupan hyllyltä Hunts Hickory Barbequekastikkeen joka oli vaan parempi kuin oma tekemä. Tälle kesälle olen päättänyt että opettelen myös BBQ kastikkeen teon. Siskot kokkaa blogissa siskotkokkaa.blogspot.fi oli bbq-kastike jonka aion testata kunhan pääsen grillamisessa tositoimiin.
Ribsien grillauksen oppi nopeasti ja maut oli kohdallaan. Suurin ongelma ribsien opiskelussa oli se että kun opin tekemään ne hyvin niin kyllästyin niiden syömiseen. Ehkä taas tänä kesänä.

Viime kesän teema oli Black Angus lihat ja heti kun otin grillauksessa käyttöön lihalämpömittarin niin sain grillattua parhaimmat pihvini ikinä. Näissä pihveissä sisälämpötila on kaikki kaikessa ja esim. paksun ulkofilepihvin ylikypsentäminen on yllättävän helppoa. Jopa sisäfilepihvin grillaaminen onnistui mittarin avulla hyvin. Mittari maksaa noin kympin ja onnistumisprosentti nousee pihvien kypsyyksissä varmasti.

Grillipihvi, paras

Tämä lähes puolenkilon Black Angnuspihvi oli siis aivan törkeen hyvä. Mehevä sisältä ja hyvä paistopinta päällä. Vastapainoksi sopii hyvin 100g salaattia ja pari lasia punaviiniä 😉 Jostain syystä en ole muilla kerroilla päässyt samaan makuun ja mureuteen kuin tällä pihvillä?

Toisin kuin Ribseissä tässä maustaminen on tehty kuivamarinoimalla eli hieromalla suolaa sekä grillimaustetta pihvin pintaan. Tuon kokoiseen pihviin joutuu jo mausteita käyttämään jotta saa siitä makuisen.
Myös kalan (lohi, kuha, hauki) grillaaminen oli viime kesän juttuja ja jatkossa kala kuuluu myös grilliruokiini.

Tälle kesälle olen ajatellut opetella hampurilaisten ja hot dogien grillaamista. Kuulostaa helpolta mutta tarkoitus olisi saada hampurilaisiin erikoisempaa jauhelihasekoitusta ja vähän myös fine diningiä. Eli ei muuta kuin lihamyllyn ostoon ja vakoilemaan reseptejä.
Hodareissa taas palaan perusasioihin eli ei liikaa soosseja mutta hyvät raaka-aineet.
Hodari New Yorkin tapaan on varmasti hieman erillainen mihin ollaan totuttu täällä Suomessa.
Ehkä hieman hapankaalia sekaan, ripaus chiliä ja tietysti raakamakkaralla…
Makkaroita en kuitenkaan ajatellut vielä tekeväni itse. Hyviä makkaroita nykyjään löydyy suht helposti Suomen kaupoistakin.

Yksi iso haaste vielä voisi olla Paellan tekeminen ulkogrillissä. Toisaalta hyvän Paellan tekeminen missä tahansa on varmasti haastavaa joten katsotaan mitä kesä tuo tullessaan. Onneksi Espanjalainen kaverini on mestari tekamään Paelloja grillissä joten eiköhän sieltä apuja saa.

Viimeisenä asiana on uuden grillin valitseminen. Olen jo etukäteen päättänyt että en sorru kalliisiin grilleihin mutta on se ihme kun olen katselemassa eri grilli vaihtoehtoja niin löydän itseni aina jostain Weberin tai vastaavan muun huippugrillejä hipelöimässä. Kyllä grillin koko on tärkeä ja jos valitsee rosterisen niin siinä olisi loppu elämäksi grilliä. Vanha grilli vielä pelittää mutta olishan se kuitenkin hienoo uudella grillillä…

Mökkigrilli

Mitä pidit?

/ 5. Äänten määrä:

2 Comments

  1. Minäkin aloitin ribsien grillausharjoituksen viime kesänä. Tykkään kypsentää ribsit ensin uunissa ja sitten vain soosin kanssa grilliin saamaan pintaa. Omia kastikkeita olen ribseille tehnyt, mutta kiva kuulla, että tuo Hunts Hickory on hyvää. Sitä tuli pullo ostettua varoiksi, kun oli tarjouksessa. Jos vappuna vaikka käyttäisi sitä ribseihin, niin pääsee vähän helpommalla.:) Grillauskausi aloitettiin viime viikonloppuna, ja vaikuttaa siltä, että tänä kesänä meillä paistuu grillissä usein pizzaa.;)

  2. Hieno harrastus tuo ribsien grillaaminen kunhan pysyy kohtuudessa. Toisaalta jos aina väliin grillailee pizzoja niin ei pääse kyllästymään =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *