Mikä sopisi paremmin talven pakkaspäiviin kuin chilinen katkarapukeitto…
Tähän sopii myös hyvin kuuden perusmaun tietoisku eli:
– Makea
– Hapan
– Suolainen
– Karvas
– Umami
– Kokumi
Thaimaalaiseen ruokaan kuuluu olennaisena osana chili, ja monelle suomalaiselle chilin tulisuus ruuassa voi olla hieman liikaa.
Chilin käyttöä ei kannata pelätä kunhan tietää muutaman niksin jolla chilin polttavuutta saa helposti taitettua mukavammaksi ruuassa.
Jos käytät chiliä ruuan valmistukseen niin muista että sinun pitää taittaa chilin tulisuus esimerkiksi kookosmaidolla, sokerilla eli makeutta lisäämällä chili ei ole niin polttavaa.
Nyt kun olet lisänyt makeutta pitää ruokaan saada hieman happamuutta saadaksesi makeuden tasapainoon. Tämä onnistuu esimerkiksi raastamalla limen kuori ja puristamalla hieman limen mehua mukaan.
Thaimaalaiset eivät juurikaan lisää pöytäsuolaa ruokiinsa vaan suola tulee kalakastikkeesta joka antaa mielyttävän suolaisen maun.
Karvas maku voi kuulostaa hieman omituiselta mutta lisäämällä ruokaan esimerkiksi rucolaa, saat karvautta juuri sopivissa määrin.
Umami eli lihaisuus on yksi thairuuan peruskivistä ja sitä saat esimerkiksi sienistä, soijasta ja kypsistä tomaateista.
Kuudes perusmaku joka on kokumi on hieman kyseenalaistettu koska se on hyvin lähelle umamia. Kokumi eli “rikas maku” löytyy kuitenkin esimerkiksi kampasimpukoista, sipulista ja valkosipulista… yhdistelmä suutuntumaa ja makua.
Siinä lyhyt kuuden perusmaun oppitunti… toivottavasti sait tästä jotain vinkkejä tuleviin kokkailuihin.
Katkarapukeitto
Ainekset
- 8 dl Kalalientä
- 400 g Kookosmaitoa
- 200 g Katkarapuja
- 1 kpl Paprika
- 200 g Herkkusieniä
- 1 kpl Lime
- 1 kpl Chili
- 2 kpl Sitruunaruohoa
- 1 kpl Inkivääriä
- 1 rkl Kalakastiketta
- 2 rkl Tomaattipyrettä
- 1 rkl Tummaa sokeria
- Suolaa ja mustapippuria myllystä
- Tuoretta korianteria
Ohjeet
- Kaada kattilaan kalaliemi, kalakastike sekä kookosmaito. Kiehauta
- Lisää pilkottu valkosipuli, chili, tomaattipyre, sokeri ja raasta limen kuori sekä parin sentin pala inkivääriä
- Leikkaa sitruunaruohot kahteen osaan ja nuiji vaikka veitsen kahvaosalla sitruunaruohot hieman rikki, ja lisää ne kattilaan
- Pilko paprika paloiksi. Lisää ne ja herkkusieni viipaleet myös kattilaan
- Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia
- Lisää jäiset katkaravut ja kiehauta keitto nopeasti
- Tarkista maku, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Voit myös puristaa limen mehua sekaan jos haluat hieman happamuutta keittoon
- Poista sitruunaruohon rangat pois keitosta ja pilko lopuksi korianteria päälle
- Vaalea patonki sopii hyvin tämän kanssa