Tähän asti olen käyttänyt paistamiseen aina teflonpinnoitteista paistinpannua ja onhan se myönnettävä että se on helppo käyttöinen ja harvoin siihen saa mitään poltettua pohjaan.
Ongelma näissä teflonpinnoitteissa pannuissa on siinä että teflon eristää lämpöä liiankin hyvin joten pannua ei saa lämmitettyä tarpeeksi kuumaksi esimerkiksi pihviä paistettaessa. Jos lämmöt saa nousemaan korkeammalle niin silloin teflonpinta kärsii tästä joten ainakin itsellä nämä teflonpannut ovat hyvinkin lyhyt ikäisiä.
Nyt kävin ostamassa ranskalaisen de Buyer hiiliteräspannun joka pitäisi olla se ainut oikea pannu pihvien paistamiseen.
Alkuun tämä pannu vaatii useamman rasvanpolton joten ennen kuin edes pääsee kokeilemaan tätä pannua tositoimissa niin siihen menee hetki aikaa.
Rasvanpoltto tapahtuu siten että pese uusi pannu kuumalla vedellä, pesuaineella ja tiskiharjalla.
Pesussa on tarkoitus saada uudessa pannussa oleva mehiläisvaha pois joka on estänyt pannua ruostumasta varastossa.
Itse tein rasvapolton uunissa mutta sen voi tehdä myös liedelläkin.

Rasvanpoltto:
– Uuni 250 asteeseen ja kun uuni on kuuma niin laita pannu hetkeksi uuniin niin että se kuumenee vähän.
– Nosta pannu pois ja laita noin sentin nokare silavaa (Muurikka tuubi)
– Levitä silava tasaisesti pannun pohjalle ja takaisin uuniin.
– Myös auringonkukkaöljy toimii hyvin rasvanpoltossa.
– Pannu saa olla uunissa noin 20 minuuttia jonka jälkeen käännä lämmöt pois uunista.
– Anna pannun ja uunin jäähtyä ja toista rasvanpoltto vähintään 7 kertaa, mielellään 10 kertaa.
– Jos rasvanpoltto jostain syystä epäonnistuu niin ei hätää, hio pannu hienolla hiomapaperilla ja aloita rasvanpoltto alusta.

Käyttö:
– Kun saat pannun tositoimiin eli pääset tekemään sillä ruokaa niin sen ominaisuudet vain paranevat mitä enemmän käytät sitä.
– Jos kuumennat pannua liikaa ja se vääntyy niin saat suoristettua pannun takaisin suoraksi vasaralla.
– Voit käyttää pannussa metallisia paistilastoja koska tässä pinnassa ei naarmut haittaa.
– Nyt kun käytät pannua niin huomio että hiiliteräs johtaa lämpöä huomattavasti paremmin kuin muut pinnoitetut pannut joten käytä matalampia lämpöjä paistettaessa.
– Käytä aina öljyä tai rasvaa paistettaessa.
– Happamien aineiden käyttöä ei suositella tälle pannulle.
– Esimerkiksi tomaatti, sitruuna ja valkoviini heikentää pannun pinnoitetta.

Hoito:
– Aina käytön jälkeen pese pannu kuumalla vedellä ja tiskiharjalla.
– Kuivaa pannu hyvin.
– Älä käytä pesuaineita koska se vie rasvanpoltosta saadun pinnoitteen pois.
– Säännöllisin väliajoin laita pannulle karkeaa suolaa ja paahda kovalla lämmöllä 1,5 minuuttia. Kuivaa pannu talouspaperilla. Suola neutralisoi pannun ja poistaa siitä mahdolliset epäpuhtaudet.

Kävin jo ostamassa toisen samanlaisen 28cm de Buyer pannun ja tällä vähällä kokemuksella näistä pannuista sanoisin että paluuta teflonpannuihin tuskin teen.
Käyttöiältään nämä pannut ovat lähes ikuisia jos vain muistaa hoitaa niitä ohjeiden mukaan.
Alkuun joutuu hieman tekemään töitä pannujen eteen mutta lopputulos on sen arvoinen.

Mitä pidit?

/ 5. Äänten määrä:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *