Kävin hakemassa Veijo Wotkinsilta kolme lampaankaretta ja ensimmäisen kerran otin valmiiksi marinoituja kereita. Yleensä olen ottanut naturellina ja itse marinoinut.
Ajattelin laittaa näistä kareista kaksi uuniin kypsymään ja yhden paistaa pannulla “tikkareiksi” valmiiksi leikattuna. Aikaisemmin olen aina valmistanut kareet laikkaamalla ne “tikkareiksi ja paistamalla pannulla valkosipulivoissa.
Ongelmaksi tuli se etten tienyt onko valmiissa marinoinnissa käytetty kuinka paljon suolaa joten lopussa jouduin lisäämään hieman suolaa mauttomiin kareisiin… ja sanottakoon että erilliset “tikkari” kareet olivat mielestäni maukkaampia.

Uunijuurekset

3 kpl      Lampaan- tai Karitsankaretta
3 kpl         Porkkanaa
3 kpl      Palsternakkaa
2-3 kpl      Punajuurta
1 kpl      Bataattia
8 kpl         Valkosipulin kynsiä
1 kpl      Sipulia
1 nip.        Rosmariiania
1 nip.     Timjamia
2 dl           Oliiviöljyä
              Suolaa
                 Mustapippuria
                                                                 

Marinadi Lampaalle:

Laita 1 dl oliiviöljyä kulhoon. Lisää 4 murskattua valkosipulinkynttä, timjamia, rosmariinia ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Tuoreita yrttejä voi laittaa reilusti. Laita kareet kulhoon ja hiero marinaadi lihaan. Anna marinoitua mielellään vuorokausi. Voit myös laittaa marinaadin ja kareet muovipussiin ja antaa marinoitua siellä.

Kareiden valmistus:

Kun kareet ovat marinoituneet tarpeeksi niin ota ne huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta.
Lämmitä uuni 180 asteeseen. Ota paistinpannu ja laita siihen öljyä. Paista kereen pinnat nopeasti kuumalla pannulla. Seuraavaksi kareet uunivuokaan ja uuniin. Käytä lihalämpömittaria ja ota kareet pois uunista kun lihan sisälämpötila näyttää noin 55 astetta.
Anna kareiden vetäytyä kymmenisen minuuttia folioon käärittynä.
Lopuksi leikkaa kareet “tikkareiksi”
Jos halutaan hifistellä niin ennen kuin laitata kareet uuniin niin kääri ribsien luut erikseen folioon ja ota foliot lopussa pois. Luut eivät mustu silloin uunissa. Ei vaikuta kylläkään makuun.

Tikkarikareet leikkasin jo ennen marinointia. Valmistus pannulla johon lisää öljyä sekä muutama murskattu valkosipulinkynsi. Paista suht kovalla lämmöllä n.2-3 minuuttia per puoli riippuen kareen paksuudesta. Tarkoitus olisi jättää liha sisältä kauniin roseeksi. Varo ettei mene ylikypsäksi jolloin lihasta tulee sitkeää. Rouhi kareen pintaan hieman suolaa. Anna vetäytyä hetken ja tarjoile esimerkiksi aliolin kanssa.

Uunijuurekset:

Kuori ja kuutio juurekset. Laita kulhoon n 1 dl oliiviöljyä sekä rosmariinia.
Kaada pilkotut juurekset kulhoon ja sekoita öljyssä. Laita hieman suolaa ja mustapippuria päälle ja sekoita mausteet juureksiin.
Kaada juurekset voideltuun uunivuokaan ja 180 asteiseen uuniin noin tunniksi. Riippuen uunista kypsymisaika saattaa vaihdella huomattavasti joten kannattaa välillä kokeilla kypsyyttä ettei lopuksi tarjolla ole juuresmuhennosta.

Mitä pidit?

/ 5. Äänten määrä:

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Kirjoita kommentti