Harvemmin tulee syötyä tuoretta tonnikalaa koska lehdistä saa lukea tonnikalan liikakalastuksesta ja uhanalaisuudesta. Mutta asiahan ei ole niin mustavalkoinen mitä luullaan. Yleensä kuvitellaan että tonnikala on yksi kalalaji kun todellisuudessa tonnikalalajeja löytyy viisitoista. Se purkkitonnikala kaupan hyllyissä sisältää boniittia joka on tonnikalalle sukua, muttei kuulu niin kutsuttuihin aitotonnikaloihin. Näistä viidestätoista lajista kolme on tällä hetkellä liikakalastettua joten jotain hyvää on saatu aikaan kalastuksen osalta maailman merillä.
Kannattaa tutustua MSC-sertifiointiin joka takaa sen että luonnonvaraiset merenelävät on pyydetty kestävien kalastuskäytäntöjen mukaisesti.
Ehkä vielä voimme nauttia hyvällä omatunnolla kerran pari vuodessa hyvä laatuista tonnikalaa.
Tonnikalapihvi
Ainekset
- 2 kpl Tuore tonnikalafilee
- Seesaminsiemeniä
- Rosmariini
- Oliiviöljyä ja voita
- Suolaa ja mustapippuria
- SALAATTI:
- 1 kpl Tuorekurkkua
- 1 kpl Avokadoa
- 10 kpl Kirsikkatomaattia
- 1 kpl Lime
- Grillijuustoa
- Ruohosipulia
- Cashewpähkinöitä
- Rucolaa
Ohjeet
- Ota tonnikalapihvit ja voitele ne kevyesti oliiviöljyllä
- Mausta merisuolalla ja mustapippurilla
- Ripottele seesaminsiemeniä kummallekin puolelle pintaan ja jätä lautaselle odottamaan vuoroaan
- Seuraavaksi on salaatin vuoro joten pilko kypsät avokaadot pieniksi kuutioiksi ja viipaloi juustohöylällä kurkkua ohuiksi siivuiksi
- Laita pähkinöitä kourallinen muovipussiin ja nuiji ne murusiksi
- Pilko ruohosipuli ja laita kaikki salaattiainekset samaan kulhoon
- Purista vielä limestä mehut päälle ja sekoita... jätä jääkaappiin tekeytymään
- Seuraavaksi ota parilapaistinpannu liedelle ja kaada pannulle n. puoli desiä oliiviöljyä
- Riivi parista rosmariinioksasta lehdet ja friteeraa ne kuumassa oljyssä. Pari minuuttia riittää friteeraukseen
- Kaada oljyt ja rosmariinit omaan kulhoon ja laita parilapannu taas tulille
- Kaada loraus oliiviöljyä pannulle ja ruokalusikallinen voita perään
- Kun voi lopettaa kiehumisen nosta fileet pannulle ja paista noin 3 - 4 minuuttia per puoli
- Tarkoituksena on paistaa kummatkin puolet niin että noin 25% pinnasta kypsyy ja noin 50% keskeltä jää raa'aksi
- Kun pihvit ovat valmiit niin nosta ne lautaselle, viipaloi terävällä veitsellä kauniita siivuja ja lisää hieman suolaa ja mustapippuria leikkuupintoihin
- Tässä vaiheessa paista grillijuustot salaatin päälle
- Lusikoi lopuksi rosmariiniöljyä fileiden päälle ja salaattia kylkeen... ja sitten vain ihmettelemään uskomattomia makuja