Kävimme vaimon kanssa viime syksyllä Helsingissä edesmenneessä Ravintola Kynsilaukassa syömässä ja siellä tutustuin ensimmäistä kertaa Bouillabaisseen. Se oli erinomaista joten ajattelin että joku päivä vielä teen itse vastaavan. Nyt tammikuussa sain toteutettua oman versioni Bouillabaissesta ja se onnistui maun puolesta täydellisesti.
3 Sipulia
5 Valkosipulin kynttä
100 g Fenkolia
2 rkl Tomaattipyreetä
Purjoa pilkottuna
2 kpl Porkkanaa
4 Laakerinlehteä
1 Timjamia
Suolaa
Pippuria
4 dl Kuivaa Valkoviiniä
8 dl Kalalientä
100 g Lohta
100 g Kuhaa tai muuta vaaleaa kalaa
190 g Savustettuja Simpukoita
450 g Sinisimpukoita kuorineen
Appelsiini-Valkosipulimajoneesi:
1 dl Majoneesia
1 dl Ranskankermaa
1 Valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 tl Raastettua Appelsiininkuorta
Ripaus suolaa ja mustapippuria
Aloita sekoittamalla kaikki Appelsiini-Valkosipulimajoneesien ainekset keskenään ja laita seos peitettynä jääkaappiin tekeytymään.
Leikkaa sipulit sekä fenkoli pieniksi paloiksi ja kuullota niitä isossa kattilassa hetken aikaa.
Leikkaa fenkoli ohuiksi suikaleiksi jotta se kypsyisi varmasti pehmeäksi.
Lisää tomaattipyree, pilkottu porkkana ja kaikki mausteet ja anna maustua muutaman minuutin ajan.
Lisää joukkoon valkoviini sekä kalaliemi ja anna keittopohjan kiehua miedolla lämmöllä kunnes porkkanat ja fenkolit ovat kypsyneet. Sillä aikaa leikkaa kalat paloiksi.
Lopuksi lisää kalat sekä äyriäiset kattilaan ja keitä muutaman minuutin ajan.
Älä syö simpukoita joissa kuori ei ole auennut.
Käyttäessäsi eläviä simpukoita pese simpukat juoksevassa vedessä harjalla harjaten.
Heitä pois ne simpukat joiden kuori on rikki tai jotka eivät kuorta napautettaessa sulkeudu. Poista juuri ennen keittämistä pienellä veitsellä säikeinen parta.
Koristele lopuksi keitto tuoreilla yrteillä ja nauti Appelsiini-Valkosipulimajoneesin, patongin ja hyvän valkoviinin kanssa.