No joo… oikeasti kirjolohikeitto mutta lähes oikea lohi kuitenkin raaka-aineena.
Kirjolohta saa tarjouksessa 5.90€/kg kokonaisena fisuna eli tälle parin kilon kalalle ei hirveästi hintaa tullut. Laitoin vielä vajaa puolet toisesta fileestä pakkaseen odottamaan paistinpannua eli ainakin kolmeen eri kertaan kaksi ihmistä syö tuosta kalasta.
Toisaalta se Norjanlohi on samalla tavalla kasvatettua kalaa eli harvoin kaupasta niin sanottua villiä lohta on tarjolla. Se ei niin punalihainen itämerenlohi on pyydetty mereltä joten siinä taitaa olla eniten villikalaa… ellei sitten itse pyydä eli kalasta.
Kirjolohi |
1kpl Kirjolohi n.1 – 2kg
10kpl Perunaa keskikoko
2kpl Sipulia
3kpl Porkkanaa
1kpl Palsternakkaa
0,5kpl Lanttua
4dl Maitoa
1pkt Koskenlaskija-juustoa
2-3rkl Voita
1kpl Kalaliemikuutio
1-2kpl Laakerinlehti
10 Mustapippuria
Suolaa
Valkopippuria
Tilliä
Laita fileoinnista jääneet perkeet kattilaan paitsi kiduksia ja nahkaa.
Lisää vettä niin paljon että perkeet peittyvät reilusti
Heitä sekaan laakerinlehti ja 10 – 15 mustapippuria.
Keitä noin 1 tunti.
Lohikeiton tarpeet |
Kaada liemi toiseen kattilaan ja samalla siivilöi perkeet pois.
Jos perkeissä on vielä lihaa voit lisätä ne liemeen.
Lisää juurekset ja laita kattila taas liedelle kiehumaan.
Lisää tässä vaiheessa myös kalaliemikuutio.
Kun juurekset alkaa olemaan lähes kypsiä niin lisää koskenlaskija sekä maito.
Sekoita samalla kun liemi kiehuu jotta koskenlaskija sekoittuu hyvin.
Lisää lopuksi lohipalat, tilli ja valkopippuri.
Anna kiehua vähän aikaa niin että kalat kypsyy juuri ja juuri.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää voi.
Lopuksi tarkista maku ja lisää suola/pippuri jos tarpeen.
Lohikeitto |