Selailin tässä vanhoja blogitekstejäni ja siellä tämä huusi minun nimeäni… postaus oli nieriä eli järviraudun valmistaminen pannulla.
Ettei se jää pölyttymään blogini arkistoihin niin upgreidaan sen tänne 2021 luvulle.
Tästä lähtee…
Lähdetään nieriästä eli tuosta sopivan rasvaisesta lohikalasta jonka ohi vaan en pääse kalatiskillä.
Tänään oli tarkoitus käydä hakemassa paikallisesta City Marketista eilen pyydettyä kuhaa hintaan 19,90€/kg ja odottaessa vuoroani näin kuharivistön vieressä aivan upeita nieriöitä ja vielä samaan hintaan kun nämä tarjouskuhat. No siis suunnitelma uusiksi ja otin mukaani kokonaisen nieriän, bataattia, palsternakkaa ja Kreikkalaista jugurttia.
Nyt pääsisi siis tosi toimiin pari vuotta vanha fileerausveitseni jossa terä oli kuin pakasta vedetty eli tosi terävä. Tämä kylläkin johtui siitä että vaikka harrastan kalastusta niin kotiin ei ole paljon tullut kalaa vietyä vaan suurimman osan olen päästänyt takaisin kasvamaan… ihan siis oikeasti olen kyllä saanut kalaa =)
Ehkä juurikin tästä syystä fileointini ei ollut sieltä parhaimmasta päästä ja fileet näyttivät ehkä enemmänkin kuin ne olisi eroteltu kirveellä.
No mutta maku oli tärkein ja siinä kaikki meni nappiin… toimii.
Rapeanahkaista Nieriää pannulla
Ainekset
- 1 kpl Nieriä Jos kala on kovin pieni ota kaksi
- 2 kpl Sitruunaa
- Voita
- Merisuolaa ja mustapippuria
- Tilliä
- Öljyä paistamiseen
- BATAATTIPYREESEEN:
- 2 kpl Bataattia
- 1 kpl Palsternakkaa
- 2 dl Kermaa
- Timjamia
- KASTIKKEESEEN:
- 2 dl Kreikkalaista jugurttia
- 1 kpl Suolakurkkua
- 1 tl Sokeria
- 1 tl Suolaa
- 1 rkl Sitruunamehua
- Tilliä
Ohjeet
- Laita uuni 175 asteeseen lämpiämään
- Aloita kastikkeesta ja kaada jugurtti kulhoon
- Pilko suolakurkku pieniksi paloiksi ja lisää ne sekä kaikki muutkin komponentit sekaan
- Sekoita hyvin ja laita jääkaappin tekeytymään
- Seuraavaksi pyreeseen, eli pilko peukalonpään kokoisia paloja bataatista
- Leikkaa palsternakasta parin kolmen sentin pala ja pilko samaan kokoon
- Laita juurekset uunipellille, ripottele öljyä, suolaa ja mustapippuria päälle. sekoita ja pidä uunissa kunnes ovat pehmennet kypsiksi (20 - 30 min)
- Kun juurekset ovat kypsyneet nosta pelti pois uunista ja kaada ne korkeaan ja kapeahkoon astiaan
- Lisää mukaan aluksi vaikka vajaa desi kermaa ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Lisää kermaa tarvittaessa
- Mausta suolalla, mustapippurilla ja tuoretta timjamia myös mukaan... jos tykkäät timjamista
- Sekoita ja jätä pyree "lepäämään"
- Olet tietysti fileoittanut jo kalan kaupassa =) joten kuivaa kala paperipyyhkeellä ja laita hellan levy kuumenemaan
- Leikkaa fileet niin että sinulla on n. 3 senttiä leveitä annos paloja fileestä tai sitten fileet kokonaisena
- Lisää myllystä merisuolaa ja mustapippuria lihapuolelle, älä liiottele maustamisessa
- Laita kuumalle pannulle ruokalusikallinen voita ja pieni loraus öljyä
- Kun voi lopettaa kiuhumisen, nosta pannulle sopiva määrä filepaloja nahkapuoli alaspäin (n. 4 min)
- Paista kuitenkin niin kauan kunnes nahka on mukavan rapea. Käännä filepalat ja laita myllystä suolaa nahkapuolelelle. Ota heti suolauksen jälkeen filepalat pois pannulta ettei ylikypsenny
- Nosta filepalat tarjoiluvadille ja purista sitruunasta vähän mehua päälle
- Toisen sitruunan leikkaat neljään osaan pitkittäin niin jokainen voi lisätä sitruunaa haluttaessa lisää
- Näistä kun pleittaat seuraavaksi kauniit annokset lautaselle niin ei voi mennä pieleen