Muutaman kerran on tullut syötyä sous vide kypsennys menetelmällä valmistettuja pihvejä joiden kypsyys on aina ollut täydellinen. Pitihän tuo sirkulaattori sitten ostaa joten tässä hieman käyttökokemuksia tänne blogiin.

 

Nämä välineet tarvitset:

  • Sous vide laite eli sirkulaattori
  • Suht iso kattila
  • Vacuumilaite ja vacuumipusseja
  • Vaihtoehtoisesti isokokoisia ns. minigrippusseja jolloin ei tarvitse ostaa vacuumikonetta
  • Helpottaa jos sinulla on jokin isokokoinen pyykkipoika/klipsi jolla saat pussin kattilan kylkeen kiinni
  • Paistinpannu
  • Mausteita ja yrttejä

Sous vide laitteiden hinnat pyörii muutamasta kympistä muutamaan sataseen ja päättelin että minulla ei ole varaa ostaa halvinta… mutta ei kallistakaan niin laitteelle tuli loppujen lopuksi hintaa alle 200€.   Vacuumikoneita saa muutamalla kympillä mutta se ei ole välttämätön koska tyhjiöpakkauksen saa tehtyä helposti ilman sitäkin.  Sous vide laitteen toiminto on siis lämmittää vesi ja kierrättää sitä kattilassa. Laitteen näytöstä saa valittua veden lämpötilan ja ajastaa halutessaan kypsennysajan.  Alkuun olin hieman hämilläni mistä tiedän kuinka kauan kypsennän esimerkiksi pihviä ja mikä pitää olla veden lämpötila mutta netistä kun googletat “sous vide reseptit” niin aika hyvin pääsee alkuun.

Kuvitellaan että valmistat n. 3cm paksun naudan sisäfilepihvin ja haluat kypsyyden olevan lopussa medium… näin se onnistuu

  • Kiinnitä sirkulaattori ohjeiden mukaan kattilan kylkeen
  • Kaada vesi kattilaan. Sirkulaattorin kyljessä löytyy merkinnät veden minimi ja maksimimääriin
  • Aseta laitteen ohjeiden mukaan veden lämpötila sirkulaattorin näytöstä joka on medium pihville n.55-56°C
  • Kun vesi on lämmennyt haluttuun lämpötilaan niin ota pihvi tai mitä nyt sitten haluatkaan kypsentää, mausta suolalla ja pippurilla, laita pussiin, pussiin mukaan esimerkiksi yrttejä, sulje pakastepussin/minigrip pussin suu lähes kokonaan. Upota pussi kattilaan niin että pussin auki oleva reuna jää vielä pinnalle. Katso että pussista on ilmat poistuneet (Veden paine painaa ilmat pussista pois) ja sulje pussin suu huolellisesti ja kiinnitä klipsillä kattilan reunaan
  • Anna pihvin olla vesihauteessa 45 minuuttia ja ota se sitten pois
  • Nouki pihvi pussista ja laita paistinpannu kuumenemaan. Tässä vaiheessa lihan ulkonäkö ei ole vielä ruokahalua herättävä joten siirrytään seuraavaan kohtaan
  • Paista pihviin nopeasti kaunis paistopinta, nosta lusikalla pihvin päälle pannulta kiehuvaa voita ja mausta hieman myllystä mustapippurilla
  • Anna pihvin vetäytyä 10 minuuttia
  • Nyt sinulla pitäisi olla täydellinen medium miinus sisäfilepihvi

Sous vide

 

Laitteella voit kypsentää myös esimerkiksi tankoparsat, perunat, kalaa tai ribsit. Ribseissä meneekin sitten hieman kauemmin aikaa (30-40 tuntia) mutta lopputulos on varmaankin jotain murean ja supermurean välillä.

 

Mitä pidit?

/ 5. Äänten määrä:

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Kirjoita kommentti